Een foto bij het incident. Foto: 112Maassluis.
Maasland

Donderdag uitspraak in zaak dood Maaslandse vrouw, officier van justitie eist 10 jaar cel

Dit is een samenvatting over de zaak:

In de nacht van 10 op 11 juni 2017 (Op de Ingeland in Maasland) hoorden de buren van Judith en Maurice een doodsklap. ‘Ik was meteen klaarwakker,’ vertelde een van hen, ‘en voelde de adrenaline door heel mijn lijf. Ik voelde dat er iets niet goed was. Dit was echt een doodsklap.’ Agenten troffen later in de nacht een zwaargewonde vrouw aan op de overloop van het huis.

Opmerkelijk is dat rond 1.05 uur nog iemand, die met de dochter op stap was, een tas kwam ophalen. Het slachtoffer moet toen al op de overloop hebben gelegen, maar verdachte zei niets. ‘Waarom zeg je dat niet?’ vroeg de officier van justitie zich hardop af. ‘Dat doe je toch alleen als je zelf verantwoordelijk bent? Anders grijp je elke hulp aan die langskomt.’

Pas na anderhalf uur belde hij volgens het OM naar 112. Verdachte verklaarde die nacht tegen meerdere mensen dat hij ruim een uur bezig was geweest ‘haar wakker te krijgen’. Uit paniek zou hij niet eerder de hulpdiensten hebben gebeld. Van paniek blijkt echter niets in de geluidsopname van zijn telefoontje met 112.

Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse, ook het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam kwam ter plaatse. Nog geen twaalf uur later overleed de vrouw in het ziekenhuis. Bij de vrouw waren over het hele lijf blauwe plekken te zien. Ook had ze schedelbreuken en hersenletsel. Het letsel aan het hoofd was haar fataal geworden, zo bleek uit onderzoek aan het lichaam. De volgende vraag was of ze om het leven is gebracht, of gewoon van de trap gevallen, zoals haar man stelt.

Gedurende het hele traject heeft verdachte wisselend verklaard. Het uur dat hij bezig zou zijn geweest zijn vrouw wakker te krijgen, werd later 20 minuten of nog minder. Eerst zei hij dat ze in de badkamer moest zijn uitgegleden, later was hij overtuigd dat ze van de trap was gevallen. En pas onlangs meldde hij op de laatste zitting plots nog dat ze bloedverdunners gebruikte, waardoor ze snel blauwe plekken kreeg. Dat is nog onderzocht en bleek niet te kloppen.

Ook tegen zijn eigen dochter was hij kort na het incident vaag, zo blijkt uit een opgenomen telefoongesprek. Ze zegt dan: ‘Er gaan verhalen dat jij mama hebt geduwd.’ In plaats van meteen korte metten te maken met die beschuldiging, antwoordt verdachte: ‘Dat hoor ik ook, en dat is nog steeds niet bewezen.. dus.. Daar kan ik geen uitspraken over doen.. Daar doet niemand uitspraken over.’

Dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft willen nemen, maakt de zaak nog wranger en moeilijker te verwerken. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer stevig dronken en ruzie konden maken, waarbij verdachte soms gewelddadig was. Dit keer is het slachtoffer verschrikkelijk toegetakeld. ‘Ze moet haar laatste levensmomenten in angst en pijn hebben doorgebracht,’ zei de officier van justitie.

Volgens het Openbaar Ministerie volstaat alleen een hoge straf. De officier van justitie vroeg de rechtbank om verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag op zijn vrouw. Op donderdag 12 december doet de rechter uitspraak.

Lees ook:

More in:Maasland

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *