Archief
Maassluis

Hoogwater verwacht in Maassluis

In verband met de verwachte weersomstandigheden wordt er hoogwater in Maassluis verwacht. Vanaf de tweede helft van de middag kunnen er in Zeeland, Zuid-Holland en in de Limburgse heuvels zware windstoten van ca. 75 km/uur uit een zuidwestelijke richting voorkomen. Tevens komen er dan buien voor waarbij onweer mogelijk is.

Vanaf het einde van de nacht neemt de wind van het zuidwesten uit weer af en verdwijnen de zware windstoten.

Op maandagochtend 30 september 2019 wordt omstreeks 05.30 uur bij de buitenhaven in Maassluis een waterstand van 1,90 meter boven NAP verwacht. Dit is een inschatting!

Verwachte gevolgen

Vanaf 1,85 meter boven NAP (omstreeks  05.00 uur) begint de loswal aan de Burgemeester de Jonghkade onder te stromen. Naar verwachting komt er geen water op het wegdek van de Govert van Wijnkade (buitendijks gedeelte) te staan.

Hoogwaterkaart

Op de nieuwe hoogwaterkaart Rotterdam is ook voor Maassluis te zien tot waar het water mogelijk reikt als u een verwachte waterstand invoert. Daarvoor gebruikt u de hierboven genoemde verwachte waterstand en gaat u op de kaart naar Maassluis. Het beeldmateriaal zegt echter niets over de kans dat een overstroming voorkomt. De hoogwaterkaart geeft een indicatie, die kan afwijken van de werkelijkheid (onder andere door wind, golven en opstuwing).

Wat doet de gemeente?

De gemeente Maassluis sluit de loswal af met een slagboom om te voorkomen dat mensen hun voertuig op de loswal aan de Burgemeester de Jonghkade parkeren. U kunt de loswal nog wel verlaten. 

Via het SMS­-systeem informeert de gemeente de contactpersoon en de bewoners van ’t Hoofd én de bedrijven aan de burgemeester de Jonghkade en de Govert van Wijnkade. Wilt u ook worden geïnformeerd bij hoogwater, stuur dan een bericht aan crisisbeheersing@maassluis.nl.

De politie waarschuwt zo nodig eigenaren van voertuigen die er al geparkeerd staan.

Wat kunt u zelf doen?

U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen om schade aan uw eigendommen te voorkomen. Denk aan het  verplaatsen van uw auto naar een hoger gelegen terrein. Parkeer uw voertuig in ieder geval niet op de loswal bij de Burgemeester de Jonghkade.

Als u in het gebied geparkeerd staat waar hoog water wordt verwacht, parkeer uw auto dan tijdig ergens anders. Auto’s die blijven staan als de kade onderloopt, worden niet weggesleept en komen deels onder water te staan. Parkeren in buitendijks gebied is altijd voor eigen risico.

Het voorspellen van een verhoogde waterstand is van een aantal factoren afhankelijk; de windrichting, windsnelheid, de baan, grootte en diepte van de depressie, eventuele grote waterafvoer van de bovenloopse rivieren en de stand van de maan. De gemeente krijgt de gegevens door van het Watermanagementcentrum Nederland (onderdeel van Rijkswaterstaat).

Koning Willem-Alexanderboulevard

Door hekgolven van voorbij varende schepen kan water over delen van de Koning Willem-Alexanderboulevard stromen (de boulevard langs de Nieuwe Waterweg).

Bron: Gemeente Maassluis en KNMI.

Afbeelding: Gemeente Maassluis

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *