Een foto bij het incident. Foto: 112Maassluis.
Maasland

Om eist 10 jaar cel tegen Maurice R. voor dood echtgenote in Maasland

Op zondag 11 juni in 2017 moesten de ambulancezorg, de politie en het Mobiel Medisch Team uitrukken naar het Ingeland in Maasland. De politie trof daar een zwaargewonde vrouw aan onderaan de trap. Judith bezweek later aan haar verwondingen. De politie had kort na het incident -de man van de vrouw- Maurice R. aangehouden als verdachte. Al een lange tijd was de vraag: Was het incident op de Ingeland in Maasland een ongeval of moord?

De dood van een 45-jarige vrouw in Maasland, in juni 2017, kan wel degelijk worden toegerekend aan haar man. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na uitgebreid onderzoek. De man mocht zijn proces in vrijheid afwachten, maar gaat wat het OM betreft nu terug de cel in. En wel voor de duur van 10 jaar.

De vrouw werd door de politie bewusteloos aangetroffen op de overloop van het huis, nadat de 50-jarige man zelf de politie had gebeld. Dit was om 1.32 uur op zondag 11 juni 2017. Nog geen twaalf uur later overleed de vrouw in het ziekenhuis.

Bij de vrouw waren over het hele lijf blauwe plekken te zien. Ook had ze schedelbreuken en hersenletsel. Het letsel aan het hoofd was haar fataal geworden, zo bleek uit onderzoek aan het lichaam. De volgende vraag was of ze om het leven is gebracht, of gewoon van de trap gevallen, zoals haar man stelt.

Zeer zwaar geweld

Het onderzoek naar de toedracht is lang en uitputtend geweest. Zeven deskundigen hebben uiteindelijk geconcludeerd dat het letsel niet kan zijn ontstaan enkel door de val van een trap. Ze moet zijn geslagen met een voorwerp of met haar hoofd ergens tegenaan zijn geslagen. De arts die de hersenen heeft onderzocht concludeert zelfs dat wel sprake moet zijn geweest van zeer zwaar geweld.

Waarmee het letsel is toegebracht is niet duidelijk geworden. In huis zijn er veel voorwerpen die in aanmerking komen, maar haar DNA is natuurlijk op al die voorwerpen te vinden. Het is tenslotte hun eigen huis. ‘Het zal een voorwerp zijn geweest van vergelijkbare grootte als het letsel zelf. Specifieker wordt het helaas niet,’ zei de officier van justitie op zitting. Maar ook zonder moordwapen kan volgens het OM in elk geval bewezen worden dat het slachtoffer opzettelijk van het leven is beroofd.

Doodsklap

De man van het slachtoffer komt als enige in aanmerking om het fatale letsel te hebben toegebracht. Hij was alleen thuis met haar. Om 21.15 uur was hun dochter de deur uit gegaan en toen was de vrouw nog in goede gezondheid. Om 1.37 uur werd het slachtoffer zwaar gehavend aangetroffen door de politie.

Meerdere buren verklaren dat ze die nacht rond middernacht werden opgeschrikt door een harde klap. ‘Ik was meteen klaarwakker,’ vertelde een van hen, ‘en voelde de adrenaline door heel mijn lijf. Ik voelde dat er iets niet goed was. Dit was echt een doodsklap.’

Zelf verantwoordelijk

Verdachte verklaarde die nacht tegen meerdere mensen dat hij ruim een uur bezig was geweest ‘haar wakker te krijgen’. Uit paniek zou hij niet eerder de hulpdiensten hebben gebeld. Van paniek blijkt echter niets in de geluidsopname van zijn telefoontje met 112.

Opmerkelijk is dat rond 1.05 uur nog iemand, die met de dochter op stap was, een tas kwam ophalen. Het slachtoffer moet toen al op de overloop hebben gelegen, maar verdachte zei niets. ‘Waarom zeg je dat niet?’ vroeg de officier van justitie zich hardop af. ‘Dat doe je toch alleen als je zelf verantwoordelijk bent? Anders grijp je elke hulp aan die langskomt.’

Wisselende verklaringen

Gedurende het hele traject heeft verdachte wisselend verklaard. Het uur dat hij bezig zou zijn geweest zijn vrouw wakker te krijgen, werd later 20 minuten of nog minder. Eerst zei hij dat ze in de badkamer moest zijn uitgegleden, later was hij overtuigd dat ze van de trap was gevallen. En pas onlangs meldde hij op de laatste zitting plots nog dat ze bloedverdunners gebruikte, waardoor ze snel blauwe plekken kreeg. Dat is nog onderzocht en bleek niet te kloppen.

Ook tegen zijn eigen dochter was hij kort na het incident vaag, zo blijkt uit een opgenomen telefoongesprek. Ze zegt dan: ‘Er gaan verhalen dat jij mama hebt geduwd.’ In plaats van meteen korte metten te maken met die beschuldiging, antwoordt verdachte: ‘Dat hoor ik ook, en dat is nog steeds niet bewezen.. dus.. Daar kan ik geen uitspraken over doen.. Daar doet niemand uitspraken over.’

Geen verantwoordelijkheid genomen

Dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft willen nemen, maakt de zaak nog wranger en moeilijker te verwerken. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer stevig dronken en ruzie konden maken, waarbij verdachte soms gewelddadig was. Dit keer is het slachtoffer verschrikkelijk toegetakeld. ‘Ze moet haar laatste levensmomenten in angst en pijn hebben doorgebracht,’ zei de officier van justitie.

Volgens het Openbaar Ministerie volstaat alleen een hoge straf. De officier van justitie vroeg de rechtbank om verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag op zijn vrouw. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron: OM Den Haag

Lees ook:

More in:Maasland

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *